Kategóriák

Hírlevél

Termékajánló

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Házhozszállítás

Blog
2017.10.12 13:29

Három dolog, amit tudnia kell az USB-C-ről

Rohamosan terjedhet az USB Type-C csatlakozó a telefonokon az elmúlt időszakban, így bemutatjuk mit érdemes tudni róla.
A három dolog a forma, sebesség és táplálás.

 

Az Universal Serial Bus (USB) egy a kilencvenes évek közepén kifejlesztett szabvány a számítógépek és perifériás egységek csatlakoztatására, amely lehetővé teszi az adatátvitelt és a perifériák tápellátását. Az igazi áttörést akkor érte el, amikor bevezették az akkumulátorok töltési szabványaként, különösen a mobileszközök esetében. A törekvés célja az elektromos hulladék csökkentése volt, mivel ezzel megszűnt a különböző mobilkészülék gyártók egyedi csatlakozóinak szükségessége. Az Universal Serial Bus (USB) egy a kilencvenes évek közepén kifejlesztett szabvány a számítógépek és perifériás egységek csatlakoztatására, amely lehetővé teszi az adatátvitelt és a perifériák tápellátását. Az igazi áttörést akkor érte el, amikor bevezették az akkumulátorok töltési szabványaként, különösen a mobileszközök esetében. A törekvés célja az elektromos hulladék csökkentése volt, mivel ezzel megszűnt a különböző mobilkészülék gyártók egyedi csatlakozóinak szükségessége. 

A csatlakozók négy különböző mérettel rendelkeznek – normál, mini és micro, “A’, “B” és “AB” típusok és ellendarabjaik, és most már a C-típus is -, valamint öt átviteli móddal: 

 

Verzió Sebesség Leírás Előtte
1 1.5 Mbps Low Speed (LS) Half Duplex
1.1 12 Mbps Full Speed (FS) Half Duplex
2.0 480 Mbps High Speed (HS) Half Duplex
3.1 Gen 1 5 Gbps SuperSpeed USB (SS) Full Duplex USB 3.0
3.1 Gen 2 10 Gbps SuperSpeed USB 10 Gbps Full Duplex SuperSpeed+

Az USB Type-C egy 24 pines , reverzibilis, szimmetrikus csatlakozó – tehát első próbálkozásra csatlakozik az ellendarabhoz. Az előző verziókkal ellentétben (4, 5, ill.9 pin), további protokollokkal is rendelkeznek, ilyenek a DisplayPort 1.3, PCI Express és Base-tEthernet.

 
Az USB Type-C csatlakozók kompakt mérettel rendelkeznek (hasonlóan, mint a Micro-USB) masszívak és 10000 ciklusú mechanikai élettartammal rendelkeznek. A kábeleknek 100W villamos energiát kell továbbítaniuk a töltéshez, ill. tápláláshoz. 


Az új USB technológia olyan megoldásokat kínál, amelyek csökkentik a hibalehetőséget, emellett pedig kiváló kölcsönös csatlakozást és az USB berendezés egyszerűbb rácsatlakozását teszik lehetővé reverzibilis és szimmetrikus csatlakozók és kábelek segítségével, valamint sokkal gyorsabb töltést. 


Ezeket a fejlesztéseket az USB Type-C™ és USB PowerDelivery (PD) specifikációk tartalmazzák, és kompatibilisek az USB 2.0, 3.0, 3.1 szabványokkal. A jövőben a legjobb megoldásnak az USB-C kábel, ill. csatlakozó bizonyul, 10Gbit/s (USB3.1/Gen2) adatátviteli sebességgel és 100W teljesítmény átvitellel.

 

Csatlakozók:


Az általános A, B és Micro A,B,AB típusok mostanában a legelterjedtebbek, de van néhány hiányosságuk: 

  • Aránylag nagyméretűek (pl. az A szabvány méretei: 4,5x10,4mm), és „SLIM” megoldásokat nem tesznek lehetővé 
  • A csatlakozó meghatározott orientációval, a kábel pedig iránnyal kell hogy rendelkezzen
  • Csupán USB és VBUS (=5V) jeleket továbbítanak
  • A táplálás bonyolult, költséges, 7,5W-ra korlátozott (USB-BC 1.2 (BatteryCharging), 5V –ot ír elő a maximális 1,5A mellett = 7,5W) 


Az USB Type-C új szabvány, amely amellett, hogy megoldja az alábbi hátrányokat, tövábbi előnyökkel is rendelkezik: 

  • Vékony ipari formatervezés, a dugó teljes magassága 2,4mm
  • A csatlakozó orientációja és a kábel iránya reverzibilis
  • Ugyanazon csatlakozón továbbít USB jeleket és alternatív protokollokat is, mint a PCI vagy DisplayPort, ezenkívül ultra-HD 4K videó és audió jelekkel is megbirkózik
  • Alacsony költségű 100W teljesítmény-leadás egyszerű kivitelezése 


Az USB Type-C (USB-C™) nem ugyanaz, mint az USB 3.1. Az USB-C ugyanis csatlakozó szabvány. Az USB-C kábel lehet USB 2.0, USB 3.1, és támogathatja a 100W töltést, ill. táplálást, amit az USB-Power Delivery szabvány ír elő. 

 

Power Delivery


Az USB-PD határozza meg a töltés teljes menetét – a betáplált energia irányát és szintjét. Az USB-PD kompatibilis az USB 2.0 és USB 3.0/3.1, szabványokkal, és használható az USB On-the-Go és Battery Charging (töltés) beállításokkal. Képes felismerni és korlátozni a teljesítményt, és megnövelni a kimeneti feszültséget – mindezt csupán USB-PD –kompatibilis kábelek esetében. Azok USB-PD szabvánnyal kompatibilis eszközök képesek az energia irányának megváltoztatására a kábeles kapcsolat megbontása nélkül. És még egy dolog: Ha valahol villám-jellel ellátott USB-C csatlakozót lát, az azt jelenti, hogy támogatja az Intel ún.Thunderbolt 3 protokollját, tehát a sebesség elérheti az akár 40Gbps értéket, de nem teljesen kompatibilis az összes többi USB szabvánnyal. 

Elérhető USB-C -s termékeinket itt tekintheti meg

 

* Cikk eredete: http://www.soselectronic.hu/articles/no-name/harom-dolog-amit-tudnia-kell-az-usb-c-rol-1916

Webáruház készítés