Kategóriák

Hírlevél

Termékajánló

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Házhozszállítás

Blog
2016.12.09 00:21

ÍRT RÓLUNK AZ IMAGAZIN.HU

Szeretnénk Nektek egy professzionális, tényfeltáró és valós értékelést nyújtani amiben az iStyle tech szerkesztői értékelik óraszíjainkat az imagazinban.

Hoco Apple Watch szíjak

 

2016. 05. 02.

2014 szeptemberében mutatta be az Apple az első – és ez idáig egyetlen – Apple Watch-ot. Már akkor lehetett sejteni, hogy a szíjak kiemelt figyelmet kapnak majd. Az Apple is bemutatott azóta jó néhány újdonságot, majd tavaly májusban bejelentették, hogy a külső gyártók is elkészíthetik a saját megoldásaikat.

Természetesen az Apple Watch szíjak mára külön kis ökoszisztémát képviselnek, az Apple saját termékei mellett számtalan gyártó készít szíjakat az órához. Elég sokan vannak köztük azok, akik kifejezetten erre specializálódtak, és persze a nagyobb kiegészítőgyártók is beálltak a sorba. Noha az Apple Watch szíjak piaca azért még nem közelíti meg a különböző tokok piacát, az eladott órák mennyiségével valószínűleg egyenes arányban nő az eladott szíjak darabszáma is.

 

 

Az Apple nagyon ötletesen oldotta meg a szíjkérdést az Apple Watch esetében: gyakorlatilag néhány mozdulattal, másodpercek alatt cserélhetjük a szíjainkat, ezzel teljesen új megjelenést kölcsönözve az óránknak. A csatlakozó egy saját szabvány, viszont igazából bármely gyártó számára nyíltan elérhető, így aztán mára csak a képzeletünk szab határt annak, hogyan tesszük egyedivé az óránkat. Érkeznek is szép számmal a különböző szíjak – olcsóbbak, drágábbak, jobbak, rosszabbak.

Persze ebben az esetben sem kellett sokáig várni, és egyes szemfüles kínai cégeket, khm, „megihlettek” az Apple gyári megoldásai: ugyanazt a külső megjelenést hozzák jóval alacsonyabb áron. Ezek között rengeteg a gagyi, amik kinézetre is csak távolról hasonlítanak az Apple eredeti szíjaira, minőségben pedig még távolról sem, de szerencsére vannak üdítő kivételek. Ilyen például a mai tesztünk alanyául szolgáló két Hoco szíj is.

 

 

Csapjunk is bele a közepébe. Tehát két Hoco szíj vendégeskedett nálam pár napig, közös bennük, hogy mind a kettő rozsdamentes acélból készült, és mindkettő erősen hasonlít egy-egy gyári Apple Watch szíjra. Kezdjük a „Milanese Edition” névre hallgató változattal, ami nem meglepő módon a milánói szíj olcsóbb megfelelője: ugyanúgy egy szőtt rozsdamentes acélhálóról beszélünk, praktikus mágneses csattal. Egészen közelről megnézve sincs jelentős különbség az Apple-féle szíjhoz képest, csupán az illesztések pontatlanabbak egy picit. Árulkodó azonban a csaton lévő márkajelzés.

 

 

A Milanese Edition roppant kényelmes, mivel fokozatmentesen állítható, ezért biztosan nem lesz túl szoros vagy túl laza. Kinézetre továbbra sem sikerült megbarátkoznom vele, igaz, már az Apple-féle szíj sem tetszett különösebben: nekem kicsit túl csillogó, túl feltűnő. Féltem attól, hogy becsipkedi majd a karomon található szőrszálakat, de szerencsére nem fordult elő ilyen egy-két alkalmat leszámítva, az is csak akkor, amikor felvettem. A mágnes ugyanolyan erős, mint az Apple szíjánál, vagyis nem kell attól félni, hogy elenged, és leesik a csuklónkról az óra. Röviden összefoglalva: ha tetszik neked az Apple-féle milánói szíj, de nem sikerült megbarátkozni a meglehetősen borsos árával, akkor érdemes egy pillantást vetni a gyakorlatilag feleannyiba kerülő Hoco Milanese Editionre.

 

 

Sokkal jobban izgatott a teszt második szereplője, mely a „Link Edition” nevet kapta. Mindig is nagyon tetszett az Apple-féle Link Bracelet (vagyis láncszemes fémszíj), de abban egészen biztos voltam, hogy 177 900 Ft-ot soha nem fogok kiadni érte, mert nekem egyszerűen nem ér meg ennyit egy szíj. Léteznek persze hasonló fémszíjak más gyártóktól is, sőt, a Hoco is csinált már hasonlót korábban, de egyik sem közelítette meg az eredetit sem kinézetben, sem praktikumban, sem minőségben. Egészen mostanáig.

 

 

Amikor először mutatták meg nekem a Link Editiont egy órán, mellette egy másik órával és a gyári Link Bracelettel, simán rámondtam a Hoco szíjára, hogy az az eredeti. Normál távolságból tulajdonképpen megkülönböztethetetlenek egymástól, ha egészen közelről nézzük, akkor fedezhetünk fel apró különbségeket, például talán egy kicsit pontatlan az illeszkedése az órához, a csatnál nagyobbak a hézagok, illetve megfogdosva picit merevebb az egész szíj mint az Apple sajátja, de 10 centiről ezek a különbségek igazából teljesen észrevehetetlenek.

 

 

A Hoco Link Edition és az Apple Link Bracelet. Melyik melyik?

 

A többi hasonló szíjhoz képest két lényeges különbség van a Link Edition esetében: mind a csat, mind a láncszemek cserélhetősége megegyezik az Apple megoldásával. Olyannyira, hogy a kiszedhető láncszemeket simán cserélgethetjük a gyári szíj és a Hoco szíja között, vagyis a szorgos kínaiak tökéletes munkát végeztek amikor „ihletet merítettek”. A csat jól tart, masszív, nem fog leesni a kezünkről – gyakorlatilag a Link Bracelet csatjának pontos mása. Az igazi szívatás az, amikor összeépítjük a két szíjat (az egyik oldala gyári, a másik az utángyártott), és megkérdezzük valakitől, hogy melyik az eredeti: teljesen tanácstalanok lesznek.

 

 

A legjobb az egészben az ára. Még mindig nem olcsó, sőt, kifejezetten drága, de mégis csak 100 ezer Ft-tal olcsóbb, mint a gyári megoldás, az asztrofekete változat esetében ez a különbség ráadásul 140 ezer Ft. Egyébként ez egy teljesen új termék, 1-2 hete kezdték el a kiszállítását. Negatívumot talán kettőt tudnék felhozni, de ez nem a Hoco sajátja, ugyanúgy megvannak a gyári Apple-szíjak esetében is. Viszonylag könnyen karcolódik, ezt azonban egyszerűen orvosolhatjuk egy olcsó mosogatószivacs „dörzsis” oldalával. Ezen kívül, mivel sokkal nehezebb, mint mondjuk egy bőrszíj vagy sportszíj, kevésbé érezni a Taptic Engine koppintásait – de mint kiderült, ez csak nekem újdonság.

 

 

A láncszemek „csereszabatosak” az Apple Link Bracelettel.

 

Találkoztam már korábban is külső gyártóktól származó szíjakkal, olyanokkal is, amik másolják az Apple saját szíjait, de egyértelműen a Hoco képviseli a csúcsot – éppen ezért drágább is, mint a „kínai” szíjak, de lényegesen jobb minőséget képvisel azoknál. Persze ott van az az érzés, hogy nem az eredetit hordjuk, csupán egy másolatot, de van az az összeg, amikor már elgondolkozik ezen az ember. Ha az Apple-féle szíjaknál olcsóbb, de majdnem azonos minőségű fémszíjakkal dobnád fel az órád, ne keress tovább.

 

Tekintsd meg szíjainkat--->

Webáruház készítés